Pienoismallihevoset

Tällä sivulla on jonkinnasteinen tiivistelmä siitä, mitä pienoismallihevoset ovat. (Tämän tiivistelmäsivun askarteli Afuze.)

Mitä ne ovat?
Mahdollisimman oikean näköisiä, pieniä muovisia tai veistettyjä hevosen muotoisia esineitä. Ne eivät ole lasten leluja vaan enimmäkseen aikuisharrastajien hyödyntämä taidemuoto. Pienoismallihevosen tulee näyttää mahdollisimman aidolta, tai ainakin olla muotoilun osalta realistinen, selkeästi hevosen muotoinen ja asennoltaan todenmukainen. Niinikään myös värimaailman tulee olla uskottava - sen lisäksi, että värin pitää vastata jotain mitä on oikeasti olemassa, pitää sen sopia myös hevosen rotuun...

Vasemmalla jokin lelu, joka on peräisin kirpparilta. Oikealla Breyer Stablemates -sarjan quarterhevonen. Näettekö eron? Kuva © Afuze.

Kenelle?
Suurin osa keräilijöistä ja pienoismallihevosia tekevistä taiteilijoista on aikuisia ihmisiä. Mukana on kyllä hyvin nuoriakin harrastajia. Lienee tavallista, että hevosmallari on vain muuntanut tallileikkinsä taideharrastukseksi sitä mukaa, kun ikävuosia on karttunut.

Miten?
Ostamalla, tilaamalla, itse tekemällä, kustomoimalla. Menneiden aikojen mukaisesti sanon, ettei ihmisen ole pakko omistaa yhtäkään "oikeaa" hevosmallia ollakseen harrastaja, riittää että on vain kiinnostusta.

Jos olet jo hetken aikaa katsellut netistä mestareiden töitä, ja miettinyt itsekin luovan touhun aloittamista, paineet voivat ymmärrettävästi olla suuret. Voin ilmoittaa ettei yksikään kollega ole ollut mestari alusta lähtien - kehitystahti voi kyllä olla huomattavan erilainen tekijästä riippuen. Olen tehnyt The Tuherrukseen erillisen postauksen aloittelijakustomoijia varten madaltaakseni jyvälle pääsyn kynnystä. Postauksessa on tutoriaali ja paljon kuvia, toivon mukaan niistä on apua.

Pienoismallihevosteluun kuuluvat myös varusteet, dioraamat ja näyttelyt. Suurimmilta osin varusteet ovat itse tehtyjä tai toisilta harrastajilta tilattuja, mahdollisimman oikeellisia miniversioita normaalikokoisista esikuvistaan. Varusteiden ja propsien tekemisestä on oma erillinen kategoriansa.  


Merkit ja valmistajat:

Leikkiin ja keräilyyn:
Schleich
Papo
Bullyland
CollectA (Corral Pals)
Safari
Mojö Fun (Mojo)

Aikuisharrastajille:
Breyer
Peter Stone
Copperfox

Resinit ovat taiteilijoiden veistoksista valettuja hevosia, joita tuotetaan kerralla noin muutamia kymmeniä. Niitä ei saa sotkea tehdasmalleihin... 


Mittakaavat
Pienoishevosia saa useammassa eri mittakaavassa eli skaalassa. Niistä yleisimmät ovat seuraavat:
Micro mini - 1:64
Stablemate - 1:32
Little bit/Pebbles - 1:22-25
Classic - 1:12
Traditional - 1:9

Vasemmalta: Stablemate, Little Bit, Classic ja Traditional. Yritin valikoida riviin vain seisovia puoliverisiä, jotteivät rodut tai asennot vääristäisi liikaa. 

Lisäksi on olemassa välimuotoskaaloja, jotka sopivat mainittujen skaalojen väliin ja jotka tuppaavat olemaan harvinaisempia. Myös erittäin suuria hevosia esim. koossa 1:8 ja 1:6 on tehty.

Jos haluat tietää, minkä korkuinen hevosesi olisi 1:1 -koossa eli oikean hevosen kokoisena, sen voi laskea (vaikka laskimella) näin: mallin säkäkorkeus senttimetreinä x skaala = 1:1 -korkeus. Eli jos haluan tietää traditional -hevosen (1:9) todellisen koon, lasken sen näin: säkäkorkeus x 9 = tulos. Oikean kokoisena hevonen olisi siis yhdeksän kertaa yhtä korkea kuin pienoismalli. Vastaavasti classic olisi säkäkorkeus x 12 = tulos ja little bit (Schleich) säkäkorkeus x 22 = tulos. Mittaukseen kannattaa käyttää 30 cm pitkää viivainta ja laskemiseen laskinta (ainakaan itselläni ei ole minkäänlaista laskupäätä, siksi laskin on hyvä). Muistakaa tarkistaa että mittaatte oikeasta kohdasta!


Sanasto
Hevosmalliharrastuksen lomassa tulee vähän väkisinkin vastaan termejä ja lyhenteitä, joita aloittelija ei aina ymmärrä. Helpotamme elämää listaamalla kaiken olennaisen tänne (toisin sanoen listasta ei varmaan tule kovin pitkä ainakaan alkuun, koska tärkeintä on kertoa yleisimmät termit).

6 kommenttia:

  1. Safarit voisi lisätä listaan. Vaikka maalaus on kökköä, niin muotoilultaan ne on kauniita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mitä ihmettä, Safari tosiaan uupuu listasta... Pitää lisätä. Kiitokset huomautuksesta! :D

      Poista
    2. Tajusin muuten, että Mojo puuttuu myös!

      Poista
    3. Totta... Lätkin senkin listaan. Kiitän pikkutarkkuudesta!

      Poista
  2. Lasketaanko Grand Champions -hevosia lainkaan tämän harrastajakunnan pienoismallihevosiksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, jos totta puhutaan, Grandit ovat leluja, mutta lelusta voi aina kustomoida pienoismallin. Itselläni koko harrastus kyllä lähti alunalkaen noista, ja ne ovat/olivat aika uskottavia kun miettii että ne tosiaan ovat leluja (muut samantapaiset lelumerkit eivät meille pentuna yleensä kelvanneet)! Leluhevosten keräily ei estä kuulumasta pienoismalliporukkaan. Ostelen Grand Championseja itsekin aina välillä, jos kirppiksiltä löytyy, koska niillä on tunnearvoa. :)

      Toisaalta kaiken ei "aina" tarvitse olla niin yltiötodenmukaista, eli laskisin pelkän uudelleenmaalatun Grandinkin modelliksi enkä enää leluksi.

      Poista

Asiallinen palaute, ideat ja ehdotukset ovat suuresti tervetulleita!

Kustomointi: Pigmenteistä

Minulla ei ole ihan kauheasti vielä kokemusta pigmenttien käytöstä (tai kustomoinnista muutenkaan), mutta kirjoittelen nyt tätä tekstiä silt...