Sanasto

Tälle sivulle on koottu termejä ja lyhenteitä selityksineen. Suomalaisetkin käyttävät nimittäin enimmäkseen kansainvälisiä sanoja harrastuksen tiimoilta. Sanastosta on se hyöty, että sen voi pitää välilehdessä samalla kun lukee tietotekstejä, joissa viliseviä käsitteitä lukija ei ehkä vielä tunne.

Kirjoittanut: Afuze. Kopioin ison osan sanastosta Kuvikosta, koska miksi tehdä jo olemassaolevaa uusiksi?

Veturi, CM Schleichin clyderuuna. Kustomoinut Afuze.

Mittakaavat on lueteltu Pienoismallihevoset -sivulla.

YLEISET, TEHDASMALLIT
moldi (mold) - Muotti. Muotista saattaa olla useita värivariaatioita, kuten on laita Breyerien kanssa. Myös Schleichillä on värivariaatioita, esimerkkinä holstein- ja trakehnertammat: näistä on se varsinainen väritys (tummanrautias ja ruunikko) ja sitten vankkurisetissä tulleet (punarautias ja ruunikonkirjava) versiot, eli vankkuriheppojen moldit ovat nämä holstein ja trakehner.
malli (model) - Yksittäinen pienoishevonen. Muotista tehdyt värivariaatiot ovat malleja, mutta niin ovat OSCitkin, joista muotit tehdään että voidaan valaa malleja.  
tehdasmalli - Tehtaassa valmistettu hevonen; Breyerin, Schleichin ja monen muun valmistajan OF -hepat ovat tehdasmalleja. 
tilastomalli - Malli, jonka historia ja valmistaja (ja ties mikä muu) eivät ole tiedossa. Tilastomalleja sanotaan myös kiinakoneiksi. Saattavat olla anatomisesti todella pielessä, mutta usein nämä ovat erinomaista kustomointimateriaalia. Opettaa paljon, kun joutuu tekemään melkein kaiken itse massasta.
kiinakoni - Tilastomalli.
kopio (-kopio, -copy) - Esimerkiksi Breyerkopio on malli, joka voi ulkoisesti olla Breyerin näköinen mutta josta puuttuu valmistajan leimat. Yksityiskohtia yleensä puuttuu, maalipinta on huono ja muovi eroaa paljon siitä, millaista Breyereiden muovi on. Myös Schleicheistä liikkuu kopioita. Kuitenkin mm. leluvalmistajat saattavat kopioida toisiltaan tai pienoismallivalmistajilta esimerkiksi asentoja ilman, että niitä pitäisi sanoa vaikkapa juuri Breyer -kopioiksi.  
OF (original finish) - Tehdaskuntoinen malli, jota ei ole kustomoitu.
(hevos)mallari - Pienoismallihevosten harrastaja; keräilijä, kustomoija, ylipäänsä ihminen jolla on kiinnostusta ja yleensä myös jonkin verran pienoishevosia.
modelli - Pienoismallihevonen.

Breyer Stablemates -sarjaan kuuluva saddlebred -tamma. Omistaa, varustanut ja kuvannut Afuze.

KUSTOMOINTI JA ITSE TEKEMINEN
body - Käsittääkseni body tarkoittaa yleensä OF -mallia, joka on selkeästi kärsinyt ja huonokuntoinen (naarmuja, kolhuja, jalkoja katki), mutta kaipa se voi olla myös keskenkeräinen kustomointiprojekti.
raato -  Suomipiireissä raadolla tarkoitetaan keskeneräistä kustomia tai huonokuntoista mallia, ts. bodyä.
uhri - Tuleva kustomi. Kun ostan kaupasta Schleichejä kustomoitaviksi, ne ovat uhrejani. 
CM (custom model) - Kustomoitu malli. Kustomoinnista kerron lisää sille varatulla sivulla.
remake - Käsittää kaikki muokkaustavat ja/tai muutokset joita malliin tehdään.
repaint - Uudelleenmaalaus, eli kun maalaat hevosen kokonaan uusiksi.
rehair - Uudelleenjouhitus. Jouhet joko muotoillaan tai liimataan karvasta (mohair).
retouch - Pieni muutos, joka on liian vähäinen ollakseen kustomointia; täten esimerkiksi valkoisten merkkien maalaaminen tehdaskuntoiseen Schleichiin on retouchia.
OSC - Original sculpture, kokonaan alusta asti itse tehty hevonen. Rautalankarungosta lähtien. Varsinkin hevosen muovaaminen kokonaan käsin ottaa kauheasti taitoa ja aivoja, joten kun siihen kykenee ja onnistuu, on se suklaalevyn arvoista. Itse ainakin unelmoin kovin siitä että osaisin joku päivä hevosen muovata, mutta en osaa vielä.
resin (resini) - Hartsista tehty hevonen; taiteilijan alkuperäisveistoksesta valettu hartsivalos. Taso on yleensä uskomattoman korkea, ja niin on hintakin, koska laatu maksaa. Resinillä tarkoitetaan sekä materiaalia että siitä tehtyä hevosta. Yleensä resineitä valetaan vain tietty määrä, esimerkiksi muutamia kymmeniä, ja ostaja hankkii ne maalaamattomina (maalatakseen itse). Resineitä voi myös kustomoida, mutta osa taiteilijoista ei halua niin tehtävän, joten lienee järkevinsä varmistaa kustomoitavuus resinin alkuperäisveistoksen tekijältä.

Nukkapintaisesta halpislelusta on tulossa jotakin joko skaalaan classic taikka traditional. Teurastanut ja kuvannut Afuze.

VARUSTEET, REKVISIITTA, MUUT ELÄINMALLIT JA NUKET
tack - Yleistermi varusteille. Tätä käytetään kai Suomessakin välillä, kuten montaa muutakin perustermiä mitä hevosmallipiireissä liikkuu. Eli kun teen tackia, teen ihan mitä tahansa varusteita määrittelemättä sen enempää, onko kyse vaikka satulasta tai suitsista.
props - Opin vasta vähän aikaa sitten, että tällä tarkoitetaan rekvisiittaa, joka ei tarkoita varusteita tai mitään eläintä (joihin nuketkin kuuluvat). Propsi voi olla vaikka dioraamaa varten tehty pienoismallieste, kukkapenkki, ovikyltti, ruokaa, tms. Näin siis minun käsitykseni mukaan, itse termiä en pystynyt suomentamaan tarkasti.
dioraama - Asetelma... Esimerkiksi lavastettu tilanne minikoossa. Näitä voi olla todella kiva tehdä. Suurin ongelma dioraamojen kanssa lienee se, ettei kaikille asetelmille (jos ne eivät ole purettavia) ole tilaa, josta syystä niitä ei voi tehdä paljon. Toisena tulee se, ettei ole tarpeeksi tarvittavia resursseja (rahaa, materiaaleja, osaamista) hyvän dioraaman kasaamiseen. Yksi tapa nähdä dioraamoja ovat pienoismallihevosnäyttelyiden performancet (joita tosin löytyy tällä hetkellä vain ulkomaalaisten mallarien blogeista), joissa on lavastettu esimerkiksi esteen hyppääminen, tilanne hevosnäyttelystä, normaalia ajanviettoa... Olen törmännyt netissä todella kekseliäisiin juttuihin, joita ihmiset ovat tehneet!
ratsastajanukke - Nivelletty nukke, jonka kuuluu sopia ratsastajaksi, kuskiksi tai esittäjäksi (tai vaikka hoitajaksi) pienoismallihevosille. Yleisimpiä nämä taitavat olla traditional -koossa. Breyer valmistaa itse omat nukkensa, niillä on nivelet mm. keskivartalossa, lantiossa, polvissa, nilkoissa, olkapäissä, kyynärpäissä, ranteissa ja kaulassa. (Nukkeja voi myös kustomoida tai tehdä itse.) 

SUOMESSA...
FMHC - Suomen pienoishevosharrastajien kerho, perustettu vuonna 2003, ei ole enää toiminnassa. Kuitenkin kerhon sivut toimivat kauan jonkinlaisena tukikohtana suomalaisille harrastajille, koska sieltä sai tietoa ja alkeet harrastuksen aloittamiseen. Kerhon alla oli myös keskustelufoorumi.
FMHF - Finnish Model Horse Forum, suomalainen ja suomenkielinen keskustelufoorumi hevosmallareille. Ei ole FMHC:n alainen vaan oma itsenäinen palstansa.
Pienoiskavio - Vuonna 2017 perustettu tietosivusto pienoishevosmallareille, aloittelijoille ja kiinnostuneille. Sivusto listaa blogeja ja pyrkii keräämään harrastajia yhteen.

Suitset tehnyt ja kuvannut Afuze, omistaja LittleYoungOne.

NÄYTTELYT
valokuvanäyttely (photo show) - Netin kautta järjestettävä näyttely, jossa osallistujat lähettävät tuomareille valokuvia. Kuvien tulee olla hyvän kokoisia ja sellaisia, että hevosen rakenteen ja värin voi arvostella niiden perusteella luontevasti. Tasapelitilanteissa ratkaisee luonnollisempi tausta.
livenäyttely (live show) - Konkreettisempi näyttely, jossa osallistujat matkustavat näyttelypaikalle ja vievät ilmoitetut hevoset sinne mukanaan. Tuomari on ainoa, joka saa koskea arvosteltaviin. Livenäyttelyiden yhteydessä on hyvä sauma tavata kanssamallareita ja ostaa tai myydä hevosia. 
PSQ - Photo show quality, eli hevonen joka on liian "huono" livenäyttelyihin, mutta joka on riittävän hyvä valokuvanäyttelyihin. PSQ -hevonen ei sovi livenäyttelyyn siksi, koska tuomari voi vaikka bongata sieltä liian näkyviä massojen rajoja, siveltimenjälkiä, rehottavia liimoja, pölyä, tms. Valokuvanäyttelyn riemu on se että pienet virheet voi saada hyvin piiloon jo pelkästään kuvaamalla oikein.
LSQ - Live show quality, eli livenäyttelytasoinen hevonen. Tällä meinataan yleensä sitä, että hevonen on tehty erittäin hyvin ja on riittävän virheetön livenä arvosteltavaksi. Siveltimenvedot eivät näy; maalia on siellä missä sitä kuuluukin olla; todella kovatasoinen mallihevonen voi valokuvassa näyttää täysin aidolta. Tiedän Suomesta muutamia ihmisiä, joiden hevoset ovat jo selkeästi LSQ -tasolla. Se on sitä, mitä tekninen osaaminen on parhaimmillaan.
noviisi, noviisiluokka - Näyttelyluokka, joka on tarkoitettu tuoreille kustomoijille. Noviisi on aloittelija tai ylipäänsä mallari, joka on harrastanut kustomointia (ja keräilyä) alle kaksi vuotta. 
performance - Näyttelyluokka, jossa hevonen on osana asetelmaa. Performancessa voidaan esittää esimerkiksi kisasuoritusta tai jotakin elämäntilannetta. Näitä järjestetään sekä valokuva- että livenäyttelyihin.   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asiallinen palaute, ideat ja ehdotukset ovat suuresti tervetulleita!

Kustomointi: Pigmenteistä

Minulla ei ole ihan kauheasti vielä kokemusta pigmenttien käytöstä (tai kustomoinnista muutenkaan), mutta kirjoittelen nyt tätä tekstiä silt...